Стотици русенци събра вчера първото издание на фестивала "МладиТЕ заедно“, организиран от Младежкия парламент към Общинския младежки дом в Русе. На площад "Свобода“ бяха разположени шатри на младежки клубове и формирования. Въпреки различните си дейности участниците бяха обединени от идеята да покажат вредата от зависимостите и начините за осмисляне на свободното време чрез творчество, спорт, туризъм и благотворителни проекти.

В шатрата на Българския младежки червен кръст посетителите научиха как се дава първа помощ. Превантивно-информационният център демонстрира асоциативни карти и очила, чрез които младите можеха да добият представа как се чувства човек под влиянието на наркотици. Членовете на Организацията на българските скаути показаха на любопитните как да палят огън в гората и да ходят по въже. "Евродеск“ викторината предложи награди, а Младежкият парламент забавлява децата с творчески работилници и забавни игри, съобщи Общината.

Особено многолюдна беше шатрата, в която двамата ментори Елица Раева – международен майстор на жени по шахмат, и Теодор Цветков – плувец и световен рекордьор на Гинес, разговаряха с младежите за постигнатите с много труд и постоянство мечти. Елица показа майсторски комбинации на шахматната дъска, а Теодор сподели трудностите, през които е минал по пътя към рекордите.

Съставите към младежкия дом Танцово студио "Имулс“, Мажоретен състав "Екстрийм“, Вокално студио "Икономов“, Клуб по ушу "Калагия“ и Фолклорно танцово студио "Зора“ забавляваха публиката с талантливите си изпълнения. Настроението повдигна и младежката хоротека, а след това на сцената излязоха инструменталната група към АЕГ "Гео Милев“, която изпя "Клетва“ в памет на Кирил Маричков, и певицата Адриана Витанова. Водещ на събитието беше Тони Енчев.

Фестивалът завърши с концерт на специалния гост на събитието Боро Първи. Публиката припяваше всичките му песни, а той благодари на русенци за невероятното посрещане.

Гостуването на хитовия певец стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, а за осъществяването на събитието помогнаха Община Русе, Общинският младежки дом, ОП "Русе Арт“, "Евродеск“ и Българският младежки червен кръст.