Античният керамичен център край Павликени отново ще е домакин на фестивала “Древна балканска земя" (Terra Antiqua Balcanica). VI-то издание на събитието, което се организира от Историческия музей и Общината, ще е този уикен, предаде кореспондент на “Фокус".

Официалното откриване ще е в 10:30 часа на 7 септември /събота/.

Античният фестивал ще отведе публиката на пътуване към античното минало на региона чрез изключително вълнуваща и богата програма, със специалното участие на Група за исторически и антични възстановки " Първи италийски легион“ – Свищов, които ще представят атрактивно най-добрите години от живота в римската вила край Павликени.

В рамките на фестивала керамичното производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори-грънчари като майстора-грънчар Захари Иванов, който ще покаже пред публика своето майсторство и работа с крачно грънчарско колело.

Посетителите ще имат възможност за дегустация на вино, произведено от една от най-добрите изби в региона- Винарска изба Върбовка, която печели все повече отличия и награди за своите уникални вина. В същото време ще се потопят в миналото с възстановка на антични занаяти и исторически напитки - медовината и меденото вино.

Занаятчии ще покажат дърводелство, моделиране на бижута и изработване и украсяване на керамични съдове. Тази година посетителите могат да вкусят от ароматната антична кухня по римски рецепти, а за всички желаещи ще работи щанд с антични облекла, реализирани изцяло от екипа на музея.

Важен момент във фестивалната програма е прожекцията на архивен филм за Античен керамичен център " Отломките разказват“ с автор Богдан Султов – археологът разкрил и развил този уникален обект през далечната 1971 год. Старата кинолента е възстановена и дигитиализирана през тази година от Исторически музей - Павликени като важна част от историята на проучванията в Античен керамичен център.

Традиционното ателие за украсяване и моделиране на керамика в античната демонстрационна работилница ще ангажира креативността на най-малките гости на фестивала и ще ги потопи в магията на глината.

За любителите на историята и археологията по време на събитието ще има и пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводите към Исторически музей – Павликени.