Фермерският пазар в Благоевград е избран за "Сграда на годината" в категорията "Проекти, свързани с развитието на градовете" в Националния конкурс "Cгpaдa нa гoдинaтa“, предаде репортер на "Фокус".

Конструкцията, с възложител Община Благоевград, е дело на "Благоевград Проект 2021 ЕООД" и арх. Димитър Паскалев.

Реконструкцията на фермерският пазар в Благоевград имаше за цел да постигне трансформация на зоната на открития пазар и да го превърне в съвременно, атрактивно и многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски акцент и магнит.

Архитект Димитър Паскалев написа в профила си във Facebook, че още в началото е казал, че това е един малък проект с голямо значение, защото представя пазарите в нова светлина - като живо и многофункционално обществено пространство, като елемент от градската дневна. 

"Получих много поздравления от архитекти (това не е особено характерно за гилдията) и за пореден път се убедих, че има жажда точно за такива леки, дискретни и ефирни проекти в градовете, уморени от претруфеност, еклектика и лош вкус. 

Надявам се това да едно скромно начало за преосмисляне на пазарите, които обичайно са в централни градски зони, но не могат да се използват за нищо друго. В оригиналния си европейски средновековен вид пазарите са площадни пространства", допълва той.