Фермерски пазар за местни производители планират да открият в Смолян през март. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян Банко Кичуков, който е един от инициаторите на идеята да създаване на пазара. Проведена е среща с кмета на Смолян Николай Мелемов и производители, в която и двете страни са изявили интерес и готовност за реализиране на инициативата. "Надяваме се фермерският пазар да бъде открит през март, като вече има и определен терен. Ще бъдат изградени павилиони, в които производителите да предлагат своята продукция и при лоши атмосферни условия. Те ще се разположат зад сградата на община Смолян, тъй като там ще има и място за паркиране на автомобилите. Засега идеята е пазарът да се провежда всяка събота“, поясни Кичуков.

Той припомни, че идеята за създаването на фермерски пазар не е скоро и веднъж в годината в Смолян се организира такъв на местни производители, но това не е достатъчно. На среща на общинския съветник Стефан Бадев с жителите на село Смилян през ноември м. г., отново е повдигнат въпросът за организиране на инициативата ежеседмично. На последното заседание на Общински съвет – Смолян, Бадев отправи питане към ръководството на общината и оттам изразиха готовност за реализиране на идеята. "Проведохме и среща с кмета Мелемов и видяхме, че като има желание и воля и от двете страни, нещата се получават“, каза Кичуков.

Провеждат се срещи с различни производители от региона и засега има интерес за участие в пазара на хора, произвеждащи картофи, смилянски фасул, ябълки, мурсалки чай, мед, както и ръчно изработени изделия от дърво като бъклици и сувенири. Предвижда се на пазара да се продава и жива пъстърва, като се преговаря и с още фермери, допълни Кичуков. "Очакваме интересът да се завиши и в инициативата да се включат още много производители“, подчерта той.

По думите на Кичуков, с откриването на фермерския пазар, ще се подпомогне местната икономика и на жителите и гостите на региона ще се предлага качествена стока с гарантиран произход и ще се осъществи директен контакт с производителите. "Ще направим всичко възможно това мероприятие да е устойчиво. Ще потърсим контакти и с производители на продукция, която не се произвежда в Смолянския регион и те също да идват да представят своята стока. Така например може да се свържем с бутикови винарски изби от страната и те също да се включват в пазара“, допълни Кичуков.

Той уточни, че след като фермерският пазар стане традиция в Смолян, може да започнат разговори и с други общини в региона. Така веднъж месечно производителите може предлагат своята продукция и в някои от останалите общини в Смолянска област, стига местната власт да прояви интерес и да окаже съдействие. С времето фермерският пазар в Смолян може да стане място за обмен на идеи. "В нашият край има нужда от оказване на подкрепа за местния бизнес и по този начин и обикновения човек ще усети какви възможности има региона“, каза още Банко Кичуков.

Нели ГЕРГЬОВСКА