45 години отпразнува вчера фериботният терминал на Варненското пристанище. Той е открит през 1978 г. Построен е в Белославското езеро и в продължение на десетилетия остава известен с името "Фериботен комплекс Варна – Иличовск". Предназначението му е да обслужва презморските търговски връзки между България и Съветския съюз, като двете правителства сключват споразумение за реализацията му, пишат от Военноморския музей във Варна.

В тези години стокообменът между двете страни е в основата на външнотърговската дейност на страната ни, а по-голямата част от него се реализира по море. Построяването на пристанищните съоръжения във Варна и в Иличовск мобилизира сериозен проектантски и строителен ресурс от двете страни. На нашия бряг има и допълнително изграден пункт за подмяна на вагоните и талигите, тъй като стандартите на междурелсието в железопътната система на Съветския съюз е с различно от нашите и европейските.

Фериботната връзка е сред най-дългите в света по онова време – 247 морски мили. У нас тогава е оценявана като "магистрала на дружбата“ и "флагман във външнотърговските връзки между двете страни“. Обслужването на тази линия става с четири специализирани двупалубни плавателни съда – построените по един проект в Норвегия (българските) и в Югославия (съветските) фериботи. Българските са с имената "Героите на Севастопол“ и "Героите на Одеса“, а съветските са "Героите на Плевен“ и "Героите на Шипка“.

В новия век, до преди няколко години, те обслужват превозите между Варна и Черноморск, Украйна, а за известен период – и до Грузия.