Регионална фармацевтична колегия – Смолян реши да премине към ефективни протестни действия днес от 10:00 до 12:00 часа. Гишетата по Здравна каса са затворени в голяма част от аптеките в цялата област. По този начин се включваме в протестните действия в цялата страна. Това каза пред "Фокус“ Мария Главинкова - председател на  УС на Регионалната фармацевтична колегия в Смолян.  

"Причината за протеста е предложение за промяна в Наредба № 4, която касае начина на предписване и отпускане на лекарствени продукти, в частта си по Здравна каса. Ние сме изключително притеснени от това предложение, тъй като мотивите на Здравната каса за тази промяна са изцяло финансови. Според тях бюджетът на Касата няма да стигне до края на годината. В същото време само до преди три месеца имаше изразено положително становище за тази промяна и от Министерство на здравеопазването, и от Министерството на финансите, че няма проблем тези промени да бъдат направени и че бюджетът ще издържи. Как така само за три месеца нещата се промениха толкова драстично?“, коментира Главинкова.

Тя подчерта, че са притеснени за това, че с тази промени, аптеката няма да може да поеме издръжката на магистър-фармацевта, който трябва да работи на това гише, няма да имат и възможност да плащат за софтуерните продукти, с които работят и на които цената непрекъснато се повишава. "Така че при тези неизгодни финансови условия е твърде възможно някои аптеки да прекратят договорите си със Здравната каса, тъй като няма дейност, която да може да бъде изпълнявана, без да бъде финансирана адекватно. Затова ние настояваме да седнем на преговори, за да може да се стигне до условия, които да удовлетворяват както Здравната каса, така и фармацевтите. Ние не искаме да сме причина да продъним бюджета на НЗОК, но не искаме и да спрем да обслужваме нашите пациенти, тъй като всяка аптека си е изградила клиентела с лоялни пациенти, които разчитат да получат лекарства за животозастрашаващи и животоподдържащи състояния точно от тази аптека“, категорична е Главинкова.

Тя припомни, че утре част от аптеките от област Смолян ще внесат едномесечни предизвестия в РЗОК за прекратяване на договорите. "Това е лично решение на всяка една аптека, тъй като договорите с НЗОК са индивидуални. Предизвестието трябва да бъде внесено от собственика на фирмата, която е подписала този индивидуален договор, така че който от колегите реши, той ще внесе предизвестие. Това е начинът според нас да покажем, че наистина проблемът е сериозен и затова засега остава и тази мярка като начин на показване на несъгласие с предложените промени“, каза още председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Смолян.