Фармацевтите от област Смолян ще се включат в протестите на аптеките от цялата страна утре. Това съобщи за "Фокус“, Мария Главинкова - председател на  УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян. "Ще се включим в протеста, тъй като организацията по протестите е в цялата страна, оглавявана от централното ръководство на Българския фармацевтичен съюз и е породено от това, че Министерството на здравеопазването иска да внесе промяна в Наредбата, по която се предписват лекарства по НЗОК. Нашите основни притеснения са, че това ще доведе до силно понижение на заплащането от страна на Здравноосигурителната каса, на таксите, които имаме за обслужване на рецепти и се опасяваме, че това ще доведе до невъзможност аптеките да осигурят финансово заплати на фармацевтите, които да обслужват тези рецепти, да плащат такси за информационната система, с който работят. В Наредбата не се предвижда гратисен период, тя трябва да влезне веднага от датата на обнародване. Предвиждаме, че тъй като информационните системи трябва да се пренастроят, това ще доведе първоначално и до хаос в предписването на такива лекарства“, поясни Главинкова.

Протестът ще бъде утре, на 3 юли, като няма да се затварят аптеки. От 10:00 до 12:00 часа фармацевтите от област Смолян ще обясняват, защо се притесняват от тази наредба и ще помолят пациентите да изчакат обслужването по Здравна каса, като разбира се ще бъдат обслужвани спешни случаи. "В четвъртък евентуално ще се включим в общия протест с подаване на едномесечни предизвестия пред РЗОК за прекратяване на договорите“, отбеляза Главинкова.

Тя подчерта, че промяната е много голяма. "Спомняме си хаоса, който настъпи при въвеждането на електронните рецепти за антибиотици, при условия, че там имаше три месеца гратисен период, в който да се напаснат всички системи и въпреки това нещата не тръгнаха гладко. Сега промяната в начина на предписване можем да сравним с метода за въвеждане на електронните рецепти за антибиотици, също толкова значима е и в същото време няма никакъв гратисен период. Така че това е нещото, което много ни притеснява и другото разбира се, че ще се намалят драстично приходите за аптеката“, посочи магистър-фармацевтът.

Тя припомни, че от 1 април за лекарствата за сърдечно-съдови заболявания е променена тяхната реимбурсация на 100%, което означава, че на тези лекарства няма надценка в аптеките. "Тоест те тогава ни взеха надценката върху тези лекарства като ни компенсираха с такси за обслужване на самата рецепта, на която нямаме право на надценка. Сега искат да вземат и таксите и реално ние ще работим без никакво доплащане от страна на Здравната каса. Все пак ние не сме благотворителни организации. Ако сме така, то нека да ни махнат заплатите, данъците, осигуровките, защото иначе няма от къде да се изкарат тези неща“, категорична е Главинкова.

По думите й, Смолянския регион е такъв, че хората разчитат на намалението от Здравната каса. "Ние не искаме да пречим нито на пациентите и в никакъв случай не искаме да им създаваме неудобство. Не искаме и да продъним и бюджета на Здравната каса, но не може по този начин в средата на годината да се правят промени и то толкова чувствителни, без най-малкото да бъдат обсъдени. Искаме поне отлагане и да седне на преговори, за да може да се намери решение, което да бъде адекватно и за двете страни и в същото време да не бъдат ощетени наистина пациентите. Защото ако някои аптеки се откажат от своите договори, може би ще останат и такива, които ще работят, но това означава, че пациентите ще бъдат концентрирани в много по-малък брой аптеки да се обслужват и съответно ще чакат много повече, за да мота да си вземат лекарства с намаление. Така че, апелът ни е просто към един разумен диалог, за да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни и да е в полза на пациента“, каза още Мария Главинкова.