Искам да благодаря на целия екип на библиотеката за това че превърнахте градската  библиотека в един от най-активните общински културни институти и реализирате виждането ми за децентрализация на културата. Това каза столичният кмет Фандъкова по време на отбелязването на 95-та годишнина от създаването на Столичната библиотека.  

Фандъкова припомни, че днес библиотеката има 4 филиала. Три от тях, а именно в "Люлин“, "Студентски град“ и "Овча купел“ са обновени или разкрити през последните години. 

"Никой не очакваше, че вместо дискотека ще отворим библиотека в Студентски град, но тя работи и се развива успешно", посочи Фандъкова.  

Йорданка Фандъкова изтъкна като изключително важни за привличането на нови читатели, кампаниите и инициативите, които екипът на Столичната библиотека  организира като Библиобуса и Иновативната дигитална Тийн лаборатория и Зелените библиотеки в парковете на София. 

"Да влезеш в душата на младия човек и да му покажеш, че пътят минава през култура, през четене, слово и грамотност е мисия, която Столичната библиотека изпълнява отлично. И разбира се, дигитализацията, с която Столичната библиотека  достига по-лесно до младите хора", каза Фандъкова.  

В рамките на годишнината Столична библиотека откри и експозиция на библиотечните колекции на Кирил Христов с над 700 книги, дарена на Столична библиотека, лично от него. На събитието присъства и неговата пра-правнучка  Александра Николова.