Организацията на евреите в България "Шалом“, Американският еврейски комитет за България и "Кмета.bg“ връчиха награда на кмета на София Йорданка Фандъкова за значими усилия в борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия и език на омразата. Фандъкова получи наградата си на стилна церемония в столичен хотел, а "Фокус" е медиен партньор на събитието. 

"Наградата е за борбата за запазване на изконни човешки ценности във време на разделение и нетолерантност. Това е кауза, която обедини много хора, неправителствени организации, институции и дипломатически представителства",  каза кметът Фандъкова.

Ето какво още добави тя: "София означава мъдрост. В своята вековна история София е град, в който мирно съжителстват различни вероизповедания. Мястото на толерантността е сърцето на нашия град, където светят в хармония храмовете на големите световни религии. Езикът на толерантността, който е подписан в древна Сердика, с който се спира гонението срещу християните, не е само исторически факт, а завет към векове на взаимно разбирателство и уважение. Това е един завет за всички нас“.

По думите на кмета Фандъкова "въпреки трудностите ние успяваме да отправим това послание и се надявам и следващия кмет на града да продължи тази дейност, за да оставим на децата си завета за мъдростта и човечността".