Три основни приоритета в дейността на София като "световна столица на спорта" през 2024 г. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция относно предстоящите дейности за инициативата "София - световна столица на спорта за 2024 година", предаде репортер на "Фокус".

"София беше обявена за Световна столица на спорта за 2024 година. Това признание е резултат от много последователни усилия, както и от инвестиции в спортната инфраструктура на града и огромната подкрепа.

Беше създадена фондация "Европейска столица на спорта“, която помогна да станем Световна столица на спорта.

Всичко това се дължи на цялата спортна общност и на всички спортисти, които подпомогнаха това да се случи", заяви Фандъкова.

От 2018 до 2022 година в София са инициирани и проведени над 1380 събития, в които общо са участвали над 4 млн. души. По инициатива на фондацията са проведени 530 събития с над 3 млн. души.

Кметът на София каза още, че Столична община подкрепя провеждането на всички балкански, европейски и световни първенства.

За последните години Столична община е инвестирала в изграждането на 18 физкултурни салона: "Инвестициите в спортната дейност са сериозни. За последните години изградихме 18 физкултурни салони. В 12 от тях нямаше такива. Това беше част от моята амбициозна програма, за да може децата да спортуват", каза още Фандъкова.

Общинските спортни съоръжения за свободен достъп вече са 184 площадки, над 150 фитнес съоръжения на открито и над 200 тенис маси.

Тези програми продължават в момента, а част от тях са заложени в бюджета за другата година.

Програмата на  "София - световна столица на спорта за 2024 година" е базирана на предишния опит. Тя има три основни приоритета, които са организирането на спортни мероприятия на територията на целия град, засилването на социалната роля на инициативата, включвайки все повече активности за хора със специални потребности, деца и младежи в риск, подпомагане на благотворителни каузи, рехабилитация на туристическата и спортната инфраструктура на Витоша. 

Към събитието ще се включат Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието.