От 17 юли до 20 октомври Националния етнографски музей организира изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите.

Изложбата е по проект на Европейския парламент, а нейният куратор Йоанна Урбанек, обърна внимание на факта, че разпространението на фалшиви новини не е ново явление, а нещо, познато от векове. Днес, в социалните мрежи, се сблъскваме с друго предизвикателство – разпространението на полуистини, които могат да бъдат победени само с развитие на критично мислене.

Такава е и една от целите на изложбата – чрез провокациите, които отправя и посредством интерактивните елементи в нея, да даде на посетителя възможност да се замисля, да проверява фактите, да задава въпроси, а не да се доверява сляпо и споделя информация.

Откриването на избожбата се състоя на 17 юли. На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на културата Найден Тодоров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, съветникът по култура на президента – доц. Пламен Славов, Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България“, представители на дипломатически мисии у нас, колеги и приятели на музея.

Изложбата откри директорът на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките проф. Владимир Пенчев.

В своето приветствие към домакини и гости вицепрезидентът Илияна Йотова определи пътуващата изложба на Дома на европейската история в Брюксел като една от най-любопитните изложби, случвали се напоследък в нашата страна и изключително актуална като тема в наши дни, когато все още търсим начини да се преборим с фалшивите новини, с дезинформацията, да се учим как да открояваме истината от полуистината.

Иглика Мишкова, и.д. зам.-директор на ИЕФЕМ – БАН, която ръководи музея, сподели, че изложба от такъв тип и на такава тема гостува за първи път в НЕМ като подчерта, че музеят е преди всичко институция за образование и преживяване, за дебати, а не просто място за съхранение на артефакти.

Констанс Итцел, директор на Дома на европейската история, изрази задоволството си от експонирането на изложбата "Fake (f)or Real“ в София – втората ѝ спирка след Солун, която ще продължи своето пътуване към Унгария, Румъния, Швеция и Полша.