С пъстра празнична програма Факултет "Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града.

Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на висшето образование в Ямбол. След това, студенти, преподаватели и гости се отправиха на тържествено шествие по улиците на града до сградата на Общината.

Фотоизложба, проследяваща пътя на висшето образование в Ямбол, беше открита в общината, а веднага след това започна празничното тържество-концерт, което беше кулминацията на честването.

Официалната церемония откри деканът на факултета - проф. Ваня Стойкова, която приветства гостите: “Днес, в този празничен ден, всички ние изпитваме особено вълнение и радост, защото в тази зала, голямата зала на община Ямбол е събрано миналото, настоящето и бъдещето на висшето образование в нашия град. Днес ние сме тук, за да изкажем признателност на няколко поколения мъдри, мотивирани и всеотдайни хора, преподаватели, служители, студенти и общественици, които в продължение на половин век са създавали, работили и оставили трайни следи в утвърждаването на висшето образование в Ямбол.“

Проф. Стойкова направи ретроспекция на събитията и промените на висшето образование през последните шест десетилетия, което много развълнува хората, участвали в тези процеси.

Факултетът "Техника и технологии" е наследник на някогашния Учителски институт, по-късно преименуван на Технически колеж. Образователната институция е с дългогодишен опит в обучението на инженерни и педагогически кадри, както и в развитието на изследователска дейност в областта на техническите науки.

Събитието бе уважено от ректора на Тракийски университет проф. Добри Ярков, членове на ректорското и декански ръководства и преподаватели от висшето учебно заведение.

Сред гостите бяха Валентин Ревански – кмет на община Ямбол, Областният управител Николай Костадинов, представители на държавната и общинска власт, партньори и приятели на Факултет "Техника и технологии“, както и бивши и настоящи възпитаници.

Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет също отправи своя поздрав с голямо вълнение: " За мен е чест и привилегия да бъда днес на това прекрасно тържество. В България има добри примери на устойчив разтеж и това е Факултет"Техника и технологии“. Този Факултет е едно стабилно звено в Тракийски университет, бих казал най-иновативното и най-бързо развиващо се звено. Факултет "Техника и технологии“ е фактор в техническо образование и наука в България и смело мога да кажа и в цяла Европа.“

На тържеството бяха връчени плакети за принос в утвърждаването на висшето образувание в Ямбол. С това отличие бяха наградени сегашният ректор на старозагорския университет проф. Добри Ярков, проф. Иван Станков и бивши ръководители на университета.

Всички гости имаха удоволствието да се насладят и на красив празничен концерт.