Ежедневни са проверките, които служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ извършват във Великотърновска област. Обхождат се полетата, които предстои да бъдат ожънати, тези които вече са обрани, както и близките им горски масиви, обобщи за "Фокус“ ст. инспектор Венцислав Николов - началник група "Превантивна и контролна дейност“ към РД "ПБЗН“ - Велико Търново.

Той уточни, че се следи за спазване на основните правила – дали машините са изправни – трактори, комбайни и други /преминали ли са технически преглед, имат ли всички необходими документи/, дали хората на хората е направен задължителния инструктаж, дали са изградени т.нар. противопожарни ивици, чиято цел е да оградят парцела и да предотвратят евентуалното разрастване на пламъците към други ниви и към пътя, тъй като най-често в близост до обработваната земя преминава шосе.

"Трябва да вземаме мерки за опазване и на реколтата, и на човешкото здраве, ако щете и на околната среда като цяло. Едно възникване на пожар може да доведе до достатъчно много щети, които е добре да избегнем при възможност. Та в тази връзка основните причини за възникването на пожари са неизправност в техниката, небрежност – изхвърлен фас, изхвърлени стъклени шишета, запален огън на открито“, обяснява ст. инспектор Николов, като допълва, че е много трудно да се докаже от какво точно е предизвикан подобен полски или горски пожар. Това, обаче, не е невъзможно и нарушителите ги грозят санкции. Освен парична глоба в размер от 200 до 2000 лева за първично провинение, те получават и акт. При повторно нарушение санкциите са по-високи.

Луиза ТРАНЧЕВА