Националният отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка - "Ястребите на Румъния", които ще зарадват с авиошу жителите и гостите на морската столица за Деня на Варна, са Европейски шампиони. Това стана ясно на пресконференция днес. 7-членният екип пристигна във Варна. Утре на шоуто ще летят 5-има от тях. Единствената жена в екипа е Андреа. Тя е на 23 години. Има над 1300 летателни часа зад гърба си, предаде репортер на "Фокус".

Това е третото им представяне в България. През 2014 година са радвали жителите в Пловдив и София.

Тази година - през октомври, "Ястребите на Румъния" ще участват в световното по авиоакробатика в САЩ.

Утре за Деня на Варна те ще зарадват варненци и гостите на града с 30-минутно шоу. Най-добре ще се виждат от района на Морска гара. Самолетите им се издигат до 1200 метра, летят със скорост от 300-400 км.ч. Между летателните машини ще има 2-3 метра разстояние.

Жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета "Extra 300" - утре - 15-и август около 19 часа. Ако, поради метеорологични причини, шоуто не може да се проведе утре, ще бъде представено на 16-и август от същия час на същото място, стана ясно още на пресконференцията днес.  

Историята сочи, че през 1920 г. по инициатива на принц Джордж Валентин Бибеску е основан Кралският аероклуб на Румъния (ARR), който става юридическо лице на 13 април 1923 г.

Централен аероклуб на П.Р.Р. става Румънска авиационна федерация, а училищата за пилотиране се превръщат в летателни клубове. На 1 ноември 1972 г. Централният аероклуб става Румънски централен аероклуб, подчинен на Департамента за гражданска авиация.

Асовете са участвали в авиошоута и демонстрации във Франция, Швейцария, Чехословакия, Унгария, Германия, България, Китай и др.