Европейският ден на езиците празнуваха днес ученици от Свищов, предаде кореспондент. Ежегодно той се отбелязва на 26 септември, като идеята е да се насърчат езиковото многообразие и културното разбирателство в Европа, предаде кореспондент на "Фокус“. В Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в крайдунавския град днес проведоха един по особен час, слял в себе си два от най-разпространените езици в Европа – френски и английски.

Основната част включваше викторина с любопитни въпроси, свързани с европейските езици. Участниците трябваше да отговорят на въпроси като "Кой е най-говореният език в Европа?“ и "Колко официални езика има в Европейския съюз?“. Въпросите бяха предизвикателни и събудиха любопитството на всички. След това учениците се включиха в игра за разпознаване на различни места в Европа по картинки, което предизвика много усмивки и положителни емоции.

Едно от най-забавните предизвикателства беше реденето на пъзел с Айфеловата кула – символ на Париж и Франция, което изискваше не само знания, но и сръчност.

Учениците демострираха своите знания и умения по френски език, като бяха приканени да назовават показани на картитнка предмети. Отговорилите правилно и участниците, които редиха пъзела, бяха наградени със символични награди, което донесе допълнителна радост и мотивация на всички присъстващи.

Събитието премина с много усмивки и добро настроение, но и с усещане за значимостта на ученето на чужди езици и културното разнообразие на Европа.