Европейската седмица на професионалните умения отбелязаха днес във Видин с ученическо изложение на специалностите, предаде репортер на "Фокус“. Ученици от петте училища в община Видин, които предлагат професионално образование - Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“, Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев“, Професионална техническа гимназия "Васил Левски“, Професионална гимназия по селско стопанство в гр. Дунавци и Средно училище "Петко Р. Славейков“ демонстрираха своите умения, талант и знания, придобити в изучаваната от тях специалност.

На централния площад "Бдинци“ учениците бяха разположили шатри, където те бяха изложили различни приготвени от тях храни и напитки, показаха своето професионално израстване в изработката на различни работи и технически средства.

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и цели да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение, в подкрепа на качествени умения и работни места чрез прояви в европейските страни, каза за "Фокус“ при откриването днес във Видин Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието (РУО)-Видин. Тази година седмицата се организира в периода от 23-и до 27-и октомври и преминава под мотото "Аз умея“, допълни Асенова и  уточни, че в  21-ви век, когато говорим за дигитализация и цифрова икономика, уменията са различни и всеки един от учениците днес трябва да съчетава професионалните с личните умения.