Системата за електронно таксуване в градските автобуси в Пловдив е изградена и дори вече е получила сертификати от ДАМТН и НАП. Лицензите са защитени след като през юни успешно са преминали тестовете на минимум 5% на рейсове, избрани на случаен принцип, съобщи за "Фокус" Николай Недялков от "Тикси" АД, която реализира проекта. Срокът за изпълнение на дейностите по договора между фирмата и община Пловдив бе до края на месец юни.

"Ние сме изпълнили всичко, което е заложено в споразумението. Всичко е изрядно и в срокове. Мобилното приложение M-Pas е готово и чрез него се заплаща услугата паркиране. Внедрена е фамилията системи RTPI, чрез която ще се извършва плащане с банкови карти. Предстои да се съгласува тарифната политика, след което да се пуснат пилотно превозните документи" - обясни Недялков.

Фирмата и общината водят разговори какво още иска администрацията за обществения транспорт в Пловдив. Обсъждат се технологични процеси, а не финансови отношения, уточни шефът на "Тикси".

Възможно е да се направят подобрения на системата, така че информацията за маршрутите на градските автобуси отново да стане видима в популярното приложение Google Maps. Както вече съобщихме, в платформата са достъпни единствено пешеходни и автомобилни трасета, но не и тези на рейсовете.

"Системата частично е изградена и не е сложно да се допълни. Изисква се определен финансов ресурс за новата облачна инфраструктура и най-важното - да се реши кой ще има ангажимент да я поддържа. Най-чистият вариант е да се възложи на специализирана фирма да извършва услугата" - коментира Недялков.

Качването на информация в Google Maps e удачен формат, смята той, а с евентуалните подобрения ще може да се показват не само маршрутите на конкретната линия, а да се проследи местоположението на превозното средство, както и да се види точното време на пристигане и заминаване.