Неработещите все още градски линии 103 и 104 имат нови актуализирани маршрути, които бяха одобрени от пловдивските общински съветници на днешната сесия, предава Plovdiv24.bg.

Предложенията бяха качени на сайта на община Пловдив за обществено обсъждане в продължение на един месец, припомни заместник-кметът по транспорт Савина Петкова.

Маршрутът на №103 започва от "Втора автоколона" в "Тракия“, ул. "Шипка", бул. "Освобождение", бул. "6 септември", моста на Адата, бул. "България" и последна спирка сградата на ПУ. Дължината на линията е 10 км и ще се обслужва от 9, а не от пет автобуса, както първоначално е решено през май 2023 г. Ще се извършват 142 курса за един ден.

Автобус №104 ще тръгва от кв. "Беломорски", ул. "Остромила", бул. "Коматевско шосе", "Модър-Царевец", УМБАЛ "Св. Георги", бул. "Свобода", бул. "Васил Априлов", бул. "България", с последната спирка - Хангарите след "Техномаркет" на "Пазарджишко шосе". Тази линия е малко по-дълга - 11,3 километра, които ще се обслужват от 9 автобуса със 172 курса дневно. 

Двете градски линии се възлагат за изпълнение на вътрешния оператор "Екобус Пловдив" ЕООД. Идеята е с автобуси 103 и 104 да се возят учениците и студентите. Управителят на общинското транспортно дружество инж. Илко Търпов смята, че и двата маршрута трябва да тръгват от депото в "Тракия", но според заместник-кмета с ресор транспорт Савина Петкова за №104 това не е възможно, тъй като няма пряк път между районите "Тракия" и "Южен". 

Община Пловдив кандидатства пред МРРБ за финансиране закупуването на електрически автобуси и изграждане на зарядни станции по пътя на двете линии.