Жителите на столичния район "Слатина“ ще имат възможност да изхвърлят безопасно ненужните стари батерии на няколко места в района, разкрити от Столична община. Това съобщи районният кмет Георги Илиев в личния си профил във Facebook.

Ето къде ще се събира опасния отпадък:

- ОУ "Христо Смирненски“, ул. "Слатинска“ №24

- СУ "Фредерик Жолио-Кюри“, бул. "Ситняково“ №21

- СУЧЕМ "Иван Вазов“, ул. "Гео Милев“ №2

- СУ "Александър Теодоров Балан“, ул. "Гео Милев“ №32

- СУ "Димитър Страшимиров“, ул. "511“ №22, кв. "Христо Ботев“ 

- СУ "Проф. Васил Златарски“, ул. "Алфред Нобел“ №3 

- ОУ "Проф. Любомир Милетич“, ул. "Слатинска“ №35 

- ГИЧЕ "Сесар Вайехо“, ул. "Слатинска“ №35 

- Район "Слатина“, бул. "Шишмански проход“ №67 

"Батериите попадат в онази специална категория отпадък, към която трябва да подходим разумно и с внимание. Батерии за телефони, фотоапарати, дистанционни присъстват навсякъде около нас. Литиево-йонните батерии захранват все повече и повече от нашата електроника. Накрая, когато спрем да ги ползваме, животът им не бива да свършва в кошовете за битов отпадък.

Предприятията за преработка и третиране на отпадъци се борят със стотици пожари, които са причинени от батерии. Преди ден в Столичното предприятие за третиране на отпадъци бе регистриран случай на самозапалване на батерия, като ситуацията беше овладяна изключително бързо. Това са точките предоставени от Столична община. Във веригите магазини също има места за предаване, разбира се", добави още Георги Илиев.