Община Кюстендил обяви местата, на които желаещите може да се подпишат срещу процедури за търсене, проучване и добиване на подземни богатства, предаде репортер на "Фокус“. Подписите се събират в: Сградата на община Кюстендил; сградата на "Местни данъци и такси“;  на касата на киносалона  в Общински театър; сграда на читалище  "Братство“; двете общински поликлиники; спортен комплекс "Осогово“;  автогара Кюстендил; всички общински предприятия. От събота подписката ще се разпространи и в кметствата на селата.

Подписката е против провеждането на процедури по издаване на разрешения за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми и сключване на договори за концесия за добив на полезни изкопаеми на територията на община Кюстендил.

Събраните подписи ще бъдат внесени на сесията на Общински съвет Кюстендил на 31.08.2023 година и ще се предложи декларация, която ще бъде съгласувана с всички парламентарни групи. След гласуваната подкрепа декларацията и подписката ще бъдат изпратени до Министерство на енергетиката и ресорната комисия в Народното събрание.

Венцеслав ИЛЧЕВ