Представителният ансамбъл за автентичен фолклор "Дълбоки“ при НЧ "Развитие 1878“ с. Дълбоки е кандидатурата на Община Стара Загора за Националната система "Живи човешки съкровища – България“, предаде репортер на "Фокус".  Носителите на златен медал от Националния събор на народното творчество в Копривщица през 2022 година  ще се явят на регионалния преглед с местния обичай "На сбор в Дълбоки“, в който участват над 40 самодееца от четири поколения – ревностни пазители на българските традиции. Националната система "Живи човешки съкровища – България“ цели опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения.

Община Стара Загора подкрепя напълно кандидатурата на НЧ "Развитие-1878“ с. Дълбоки с обичая "На сбор в Дълбоки“ по Националната система "Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Представеният обичай носи в себе си автентичност и неподправена красота, които, без съмнение, ще бъдат оценени от специалистите по достойнство, и същият ще намери полагащото му се място сред уникалните бисери в Националната система "Живи човешки съкровища - България“.

НЧ "Развитие-1878“ с. Дълбоки е водещо сред читалищата в Община Стара Загора – с характерен облик и доказан в годините авторитет, който достойно защитава и до днес. Повече от 145 години вече то отговорно и последователно изпълнява своята културно-образователна, социална и информационна мисия, утвърждавайки все повече визията си на съвременна и значима институция, широко отворила врати към хора от различни възрасти, с разнообразни потребности и интереси.

Читалището е единствената културна институция в населеното място, инициатор и организатор на редица интересни, оригинални и колоритни празници, събития и фестивали, включени традиционно в Културния календар на Общината. За многостранната си по обхват дей­ност то мно­гок­рат­но е наг­раж­да­ва­но с различни отличия, последните от които са: Грамота на Министерството на културата за творчески постижения по повод отбелязването на 160-та годишнина от създаването на първите читалища в България, Специална награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци за Ансамбъла за автентичен фолклор "Дълбоки“ за изключителния му принос в опазването, съхраняването и развитието на българския фолклор по повод 75-годишния му юбилей и др. Читалището е носител и на ор­ден "Ки­рил и Ме­то­дий“ - І сте­пен - приз­на­ние за всеотдайния труд на сто­ти­ци­ местни чи­та­лищ­ни дей­ци.

Дългогодишна гордост и емблема на НЧ "Развитие-1878“ е Ансамбълът за автентичен фолклор "Дълбоки“, който през настоящата година ще отбележи своята 80-годишна история. Той е носител на златни медали, почетни знаци и на званието "Представителен“ от 1984 година, което защитава и до сега, с множество отличия от престижни форуми и фестивали в Югос­ла­вия, Ру­мъ­ния, Тур­ция, Мол­до­ва, Пол­ша, Фран­ция и Бъл­га­рия - заслужена награда за труда и отговорността на десетките самодейци и техните ръководители, оставили частица от себе си в летописа на читалището. Вълнуващите изпълнения на Ансамбъла, с участието на четири поколения самодейци, представят традицията като цяло на обредния танц и обредната песен, превръщайки ги в празник.

Припомняме, че Министерство на културата обяви процедура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България“. Тя цели опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения.

Процедурата се извършва на 2 етапа: областен и национален. Областният етап ще протече в периода 19 септември – 31 октомври 2024 г. и се организира от областните администрации.