Най-рано през 2025 ще бъде изграден новият бъдещ светофар на кръстовището при улиците "Богомил" и "Лев Толстой", разбра Plovdiv24.bg.

През февруари директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов сподели пред нас, че действително проблемът на въпросното мястое сериозен.

Към онзи момент той уточни, че още преди две години, когато е бил направен проектът от ОКТ, са изразили становище пред община Пловдив за изграждане на светофарна уредба на злополучното място. 

Тогава са били заложени средства за направата му в миналогодишния бюджет, но поради обективни причини не са могли да възложат проектиране.  

Стоилов не се нагърби да даде точна дата за реализицията му, но изрази оптимизъм, че е възможно да се случи до юни тази година. 

Читателите ни помнят, какво им е обещано и ни попитаха, какво се случва с така чакания светофар.

Свързахме се отново с директора Георги Стоилов.

"Доскоро там течеше проучване за изграждане на кръгово кръстовище. Проектантните ни дадоха становище, че има много пречки за изглеждането му, главно регулационни. Засяга се инфраструктура и на военните и се препоръчва изглеждане на светофар.", каза той.

Стоилов разясни, че е получена точка за достъп от ЕVN, както и набраните данни и скоро ще бъде възложено проектирането му.

Той отново не може да конкретизира кога ще бъде готова светофарната уредба.

"Проектирането ще продължи по-дълго време. Не е сложно, но няма да имаме средства за тази година да го изградим", допълни той.

По думите му комисията за безопасност на движението е въведела забрани в подходите на кръстовището и сега се разчистват колите от него.

Отделно от общинското предприяитие "Организация и контрол на транспорта" са дали предписание на ОП "Чистота“ да премахнат няколко кофи за боклук от ул."Богомил", които да бъдат изнесени от кръстовището.

Идеята на всичко това е по-голямата безопасност на гражданите и водачите.