9,6 % е достигнало равнището на безработица за Дирекция "Бюро по труда“ – Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от структурата. Дирекцията обслужва три общини – Кюстендил, Невестино и Трекляно. За предходния период официално регистрираните безработни лица за тези общини са 1 848.

Общият брой регистрирани безработни лица намалява с 35 лица, спрямо предходния месец. Спрямо аналогичния период на 2022 година броя на регистрираните безработни лица се увеличава с 88 души.

Причината за увеличението е приключване на заетостта по някои от програмите за заетост и активиране на дейностите по активиране на неактивни лица, които да бъдат регистрирани в бюрото по труда, с цел включване в подходящи обучения и устройване в заетост.

Равнището на регистрираната безработица е изчислена като дял на регистрираните в бюрата по труда безработни лица към икономически активните лица, установени при Преброяване 2021 г.

Безработните висшисти са 9,20 % от общия брой регистрирани лица. 33,06 % са хората без работа със редно образование, а тези с основно образование са 19.05 % от общия брой регистрирани. С начално образование са регистрирани 715 безработни лица, или 38.69 % от общия брой.  

От 21 декември 2023 година Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност (КК) 4 "Цифрова компетентност“. Обучението ще бъде финансирано по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В него могат да се включат безработни и заети лица, като фокусът ще бъде върху лицата в неравностойно положение, тези без дигитална грамотност, лица от ромски произход, лица с ниско равнище на образование, с ниски/или без дигитални умения, по-възрастни лица и други.