Заместник-кметът по европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов, общинските съветници от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева и Андрей Зографски, и директорът на ОП "Туризъм" Антон Пенев представиха днес промените в туристическата политика на София. "Столичната община планира актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години",  съобщиха Никола Барбутов и Антон Пенев.

"Това е таксата, която се събира от гостите на града", обясни Барбутов.

Тя е с различен размер в зависимост от различните категории звезди хотели.

"Туристическият бранш не е против увеличението на таксата. Те основно настояха това да се случи прозрачно и приходите да се инвестират в реклама", посочи също Барбутов.

Досега постъпленията не са използвани целево. 60 – 70% от парите са отивали в бюджета на Общинско предприятие “Туризъм", включително за издръжката му. Останалите пари са отивали за други дейности – включително ремонти. Сега с уверение от страна на кмета Васил Терзиев парите, събрани от туристически данък, ще се използват по предназначение, за да може Общинското предприятие да разполага с необходимите средства за промотиране на дестинацията, подчерта заместник-кметът.

Директорът на ОП "Туризъм“ Антон Пенев заяви, че предстои ребрандиране на Visit Sofia. След като допълнителните приходи бъдат върнати като бюджет на Общинското предприятие, с тях ще се реализират различни програми за развиване на информационни центрове, туристическа инфраструктура и реклама на София като дестинация за провеждане на събития и конгреси.

Браншът очаква тази промяна, тъй като дълги години Общинското предприятие е било недофинансирано и не са изпълнявани основните цели на Закона за туризма, където ясно е казано, че всички приходи от туристически данък трябва да се връщат в политиките за туризма, посочи още Пенев.

За петзвезден хотел данъкът от 1,2 лв. се предлага да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на 1 728 203 лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях – 628,437 лева. Нощувките в четиризвездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 169 лева. Данъчно задължените лица са хотелиерите, но данъкът се заплаща от туристите.

Промени в Наредба за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет (29 август 2024 г.)

- Срещи с туристическия бранш

- Консултативен съвет

Доклад, с който предлагаме увеличение на туристическия данък и патентния данък

Направени изводи

- Туристическият бранш е съгласен с по-високия данък

- Основно изискване – ясна програма, за чието осъществяване ще се харчат парите

Туристически данък

- Регламентиран в Закона за местни данъци и такси: от 0,20 до 3 лв.

- Данъкът се заплаща от туристите

- Приходите от данъка ще се връщат към сектора

Размери туристически данък

- В категоризирани места за настаняване клас А и клас Б:

- Категория 1 звезда - 0.40 лв. за нощувка;

- Категория 2 звезди - 0.60 лв. за нощувка;

- Категория 3 звезди - 0.80 лв. за нощувка;

- Категория 4 звезди - 1.00 лв. за нощувка;

- Категория 5 звезди - 1.20 лв. за нощувка.

В регистрирани места за настаняване клас В - 0.40 лв. за за нощувка.

Защо го правим?

- Размерът на дължимия туристически данък за всяка нощувка не е актуализиран от 2011 г., когато реално е намален и в период когато средните цени, разходи и заплати в Столична община са били значително по-ниски спрямо тези от 2024 г.

- Значително повишение на средната дневна цена на хотелска стая спрямо 2011 г.

- За да осигурим повече средства за финансиране на политики, мерки и проекти, свързани с туризма

- Все по-голяма конкуренция в предлагането при туристическите дестинации

- Вдигането на данъка не се очаква да доведе до затруднение за бранша, имайки предвид че на практика той се плаща от туриста.

Патентен данък

- С патентен данък се облагат физическите лица, в това число и едноличните търговци, които извършват определени дейности, наречени патентни дейности

- Според закона той не може да е по-малко от 25 лв и повече от 250 лв.

- 2008 г. - Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет, където се регламентира патентният данък

- 2020 г. - ковид пандемия -> размерът на патентния данък се намалява до минимума - 25 лв.

- Нормализирана ситуация, инфлационни процеси, както и увеличаване процента на нощувки в столицата със средно 42% на година през последните 3 години.

- С предложените промени – увеличение на прихода от около 50 000 до около 500 000 лева.