Фестивалът на материалното и нематериално културно наследство "Белите нощи на Разград" отново ще предложи на разградчани и гостите на града разнообразна програма на 23 и 24 юни.

Програмата бе обявена от кмета на Община Разград Добрин Добрев на пресконференция за местните медии.

На 23 юни, неделя, разградските музеи традиционно ще бъдат оживени от изкуства, представени от културните институти на Разград - символични домакини в градските къщи музеи.

Събитията стартират в 18.00 ч, от Художествена галерия "Проф. Илия Петров", където символичен домакин е ЦПЛР Център за работа с деца. В галерията посетителите ще могат да разгледат картините, създадени по време на пленер "Мистика и реалност“, който се проведе в Разград, от 7 до 14 юни.

В съпътстващата културната програма там ще се представят със свои  изпълнения Градски мажоретен състав и Танцова формация "Феникс“ към ЦПЛР- ЦРД.

В 19.00 ч. в двора на Къща музей "Станка и Никола Икономови“, символичният домакин Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" ще представи популярният телевизионен журналист от екраните на Нова телевизия и БНТ - Мира Добрева. Тя ще представи пред разградската публика своя роман "Светулки зад решетките“.                                 

Къща музей "Анание Явашов" и домакинът НЧ "Развитие 1869" ще посрещнат гости в 20.00 ч. Темата на изложбата там е посветена на 145 години от рождението на Григор Николов Попов /Гришата/ - режисьор, журналист и редактор на най-дълго излизалия до 1944 г. разградски вестник "Разградско слово“. Млади музикални таланти от Музикална школа "Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, артисти от ТТФ "Пулс“ и актьори от театрална трупа към ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ участват в програмата в къщата музей.

В 21.00 ч. артистите на Капански ансамбъл-Разград ще пресъздадат магични ритуали по Еньовден. Чрез различните форми на изкуството ще увлекат публиката в мистиката на Еньовден и ще  разкажат за лечебната сила на билките.

Вечерната разходка из градските значими културни обекти ще завърши в пространството до Часовникова кула в центъра на Разград.  С начален час 22.00 ч., с мото  "Времето…- 160 години Часовникова кула в Разград“, ще бъде отбелязана годишнината от построяването на един от символите на града.                

Културната програма на това място ще бъде поднесена от актьори и музиканти от ТМФЦ - Разград- символичен домакин.

Часовниковата кула ще бъде художествено осветена, а на специална видео стена ще бъдат мултимедийно представени снимки на часовниковата кула, правени от  известния разградски фотограф Данче Бозаджиева, която е наследник на майстор уста Тодор Тончев.

Традиционно втората Бяла нощ на Разград на 24 юни, понеделник, ще посрещне гости на територията на Археологически резерват "Абритус"

От 17.00 ч. до  21.00 ч. в Интерактивен музей ще бъде експонирано  Вълчитрънско златно съкровище -  РИМ – Плевен. То е намерено през 1924 година край с. Вълчитрън, област Плевен и  тази година се навършват 100 години от неговото откриване. Определяно е като най-тайнственото златно съкровище от нашите земи. Състои от общо 13 предмета, седем от тях имат формата на диск (фалера).

Теглото му, от близо 12 кг и половина, го прави най-голямото златно съкровище, откривано някогa по нашите земи. Датирано е от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха.

В 21.30 ч.  на  Вила "Урбана" ще започне  концерт на група "12 BAR“. Двама от членовете на групата Светослав Петров и Пламен Панков са родом от Разград. След дълги години изява по международните сцени се завръщат в родния град. В концерта на открито под звездите и сред духа на древния град Абритус, на импровизираната сцена на вила "Урбана“ ще чуем техни изпълнения на популярни  джаз, блус и рок произведения и песни.

Вечерта и фестивалната програма на "Белите нощи на Разград“ ще завърши с впечатляващо светлинно дрон шоу, което ще бъде осъществено чрез 100 дрона. Дроновете изпълняват различни хореографии, символи и преходи, осветявайки ярко небето в различни цветове. Уникалното представяне, създадено специално по поръчка на Община Разград, носи и запазеното име Светлинно дрон шоу "Абритус“. Дрон шоуто е съвременен вариант за впечатляващо светлинно въздействие, като предимствата са, че не замърсява околната среда, не се отделят вредни частици, не оставя следи, въздухът остава чист. Дрон шоуто е значително по-тихо от фойерверките, не стресира животните и птиците и не отделя неприятна и вредна миризма.

Кметът Добрин Добрев покани жителите и гостите на Разград да посетят събитията от двудневния фестивал "Белите нощи на Разград“.