Кметът на община Перник Станислав Владимиров откри новата учебна година в VIII ОУ "Кракра Пернишки“. Пред учениците и учителите той сподели, за всеки един българин първият учебен ден е празник, и най-вече за първокласниците.

"Всеки помни първата крачка, която е направил в училище и този миг завинаги остава в сърцето му. Поздравления на екипа на училището за упоритостта и последователността в подобряването на качеството на образованието“, каза още Владимиров.

Той призова родителите да подкрепят своите деца, а на учениците пожела да бъдат здрави, любознателни и упорити, за да сбъднат мечтите си.

Зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев бе гост на откриването на учебната година в ПГТС "Арх. Йордан Миланов“. В гимназията бе и областният управител на област Перник Людмил Веселинов. "Бъдете новатори, мечтатели, откриватели! Овладявайте знания и мъдрост, не се страхувайте от тежките предизвикателства на времето. Бъдете смели, поемайте рискове и вървете напред“, обърна се Стоицев към учениците.

Той призова учителите да следват мисията си с любов, достойнство и отговорност пред бъдещето на България.

Областният управител Людмил Веселинов подчерта, че днешният ден е символ на ново вълнуващо пътешествие към знание и развитие на личността. "В съвременния свят, който се променя с изключителна бързина, училището е не просто място за усвояване на знания, а подготовка за динамичния и често непредсказуем свят, който ни заобикаля. То учи да бъдете гъвкави, мислещи и креативни – качества, които са от ключово значение в нашето време“, добави Веселинов.

Заместник-кметът Стефан Кръстев присъства на церемониите в ПМГ "Христо Смирненски" и СУРИЧЕ "Д-р Петър Берон", където изрази подкрепата на общината към развитието на науката и иновациите в образованието, както и към интегрираното обучение. "Първият учебен ден е празник за всяко българско семейство. Той ни дарява с радостта и светлината на най-усмихнатите, жизнерадостни и будни членове на обществото ни – нашите деца. Те носят не само енергия, но и вдъхновение, което ни напомня, че в техните ръце е бъдещето ни", заяви Кръстев.

Секретарят на Общината, Мартин Жлябинков, откри новата учебна година в ОУ "Св. Иван Рилски", XIII ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ПГ по икономика, където поздрави учениците и учителите, като им пожела успешен старт и постигане на високи резултати през новата учебна година.

Гост на откриването на учебната година в СУ "Темелко Ненков“ пък бе зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова.