Десетки венци и цветя в знак на почит бяха положени пред барелефа на Левски в центъра на града, съобщи Община Търговище. 

Пред живота и делото на Дякона се поклониха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Гюрсел Хасанов, зам.-областният управител Гергана Цонева, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, представители на държавни, образователни, културни институции, политически партии и граждани.

На 25 юли предстои Общинският съвет да разгледа предложение за поставяне на паметник на Васил Левски в Търговище. Докладната се внася от кмета д-р Дарин Димитров след постъпило заявление от "Ротари клуб – Търговище“. 

От нестопанската организация отправят искане за определяне на точно местоположение, на което да бъде разположен монументът. Предложението е това да е североизточната част на площад "Независимост“ – същото място, което още през 2008 г. е определено от Общинския съвет. Тогава обаче инициативата остава нереализирана. 

Идейният проект, който се предлага сега, е на скулптора Илия Иванов. Концепцията е одобрена от Експертния съвет по устройство на територията към местната администрация. 

Предвижда се паметникът да представлява композиция от два допълващи се обема: портретна фигура на Левски в цял ръст, от бронз, с височина 4 м, както и символна пластика "Свобода“. Тя ще представлява стилизирано знаме. 

Ако общинските съветници одобрят предложението, проектът ще бъде изпратен за съгласуване от Министерството на културата, каквито са законовите изисквания.