Церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия "Акад. Николай Лилиев“ се проведе снощи в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". С това събитие се постави началото на Есенни литературни дни 2024 в Стара Загора, а денят не бе избран случайно – 1 октомври е Световният ден на поезията.

Вече 11-та поредна година Община Стара Загора, Фондация "Космос – Димитър Брацов", Дружество на писателите – Стара Загора и Регионална библиотека "Захарий Княжески", с подкрепата на НЧ "Николай Лилиев – 2005" – Стара Загора и НЧ "Даскал Петър Иванов – 1988" – Стара Загора, организират Националния конкурс за поезия в памет на Николай Лилиев. Медийни партньори на конкурса са списание "Птици в нощта" и вестник "Литературен глас".

"Честит ден на поезията и музиката! Това са две изкуства, вплетени едно в друго, дълбоко докосващи душите ни… Музиката често се изгражда върху поезия. Поезията пък е музикално слово. И двете битуват в света на Духовната красота“, с тези думи бяха открити Есенните литературни дни в Града на липите.

С едноминутно мълчание и ставане на крака присъстващите почетоха паметта на поета Таньо Клисуров, един от най-любимите и разпознаваеми поети.

 "Днес отново отбелязваме началото на събития, доказали се през годините като работещи и с ефект сред младите хора. Тази вечер е първото от тях, поставящо началото на Есенните литературни дни“, отбеляза зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

"А събитията са общо 15 и се провеждат до 26 октомври в различни локации в града. Изключително разнообразни са, каня ви, възползвайте се от този истински празник на духовността, на поезията, киното и литературата във всичките ѝ измерения. В тази зала ще се състоят и много премиери на книги. Тази вечер сме се събрали, за да дадем началото на Националния конкурс за поезия на името на големия Николай Лилиев“, каза още пред гостите зам.-кметът с ресор "Култура и туризъм“.

Г-жа Желева приветства всички участници, номинирани и наградени с думите: "Поздравявам организаторите и домакините от Регионална библиотека "Захарий Княжески“ и журито, за нас е чест! Сигурна съм, че изборът ви никак не е бил лесен, но и че сте взели най-справедливото и правилно решение. Що се отнася до участниците и отличените, всичко това, което се случва в Стара Загора, този конкурс и другите такива, наистина дават добър път и възможност. Много важно е да има кой да ти подаде ръка, да оцени това, което си направил. Сигурна съм, че и тази вечер ще е така. На добър час на всички!“.

Представено беше експертното жури с председател Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей в София и с членове поетите Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев. Те са имали нелеката задача да разгледат и оценят творби на 168 участници (131 жени и 37 мъже), получени от 41 населени места в България и 5 извън пределите на страната: Аржентина, Германия, Италия, Швейцария и Великобритания. Тази година в конкурса са участвали съвременни български автори на възраст между 18 и 88 години.

Председателят на Дружеството на писателите в Стара Загора Йордан Пеев сравни поезията с универсален език на света, който е на един клик разстояние. "Поетичното слово е лековито, то е лекарство, на което трябва да знаеш и дозата“, допълни метафорично г-н Пеев.

Поздрав към организаторите и участниците в тазгодишното издание на конкурса отправи и председателят на журито Атанас Капралов. "Тази година успяхме да увеличим броя на наградените творци до 6 и много съжалявам за останалите“, отбеляза г-н Капралов.

Първа награда журито присъди на Диляна Христова от Димитровград за нейното произведение "Осъзнаване“. Авторката прочете творбата си, след което г-жа Желева ѝ връчи грамота и парична премия. Награденото стихотворение ще бъде представено на страниците на литературните издания в града и сайта на РБ "Захарий Княжески“.

Втората награда бе присъдена на Цонка Христова от Дряново за нейното стихотворение "Сън наяве“. Трета награда получи Ирина Радионова от Разград за творбата си "Животе!“.

Отличени бяха авторите Ваня Велева за стихотворението "След зимата“, Петрана Петрова за "Пролетта се завърна“ и Светлана Йонкова за "Шепот“. Всички отличени получиха грамота, парична премия и отпечатване на стихотворенията на страниците на сп. "Птици в нощта“ и в. "Литературен глас“.

Гости на събитието в Регионалната библиотека бяха още омбудсманът Иванка Сотирова, директорът на дирекция "Правни дейности, обществен ред и административно обслужване“ Делян Иванов, началникът на отдел "Култура" на Община Стара Загора Диана Атанасова, главният експерт в отдел "Култура“ Анелия Овчарова, старши експертът в същия отдел Веска Минакиева, жители и гости на града, ценители на изящната поезия.  Есенните литературни дни продължават с богата програма до 26 октомври 2024 г.   

Повече информация за отличените творби, както и наградените стихотворения, може да намерите в сайта на РБ "Захарий Княжески“.

Есенните литературни дни датират от 1972 г. и са възродени през 2021 г. след дългогодишно прекъсване. Повод Стара Загора да празнува таланта на майсторите на перото са авторите, оставили ярка следа в българската и европейска литература. Над 80 знакови имена са родени или работили под липите в рамките само на век.