Средновековната отбранителна кула в Кюстендил се превърна в изложбена зала за творбите на млади таланти от града, предаде репортер на "Фокус“. В приземието и трите етажа на 15-метровата постройка са подредени картини от проведения в село Смоличано младежки пленер "Есенен вятър“. В него взеха участие талантливи ученици от професионалната паралелка "Компютърен график“ при ПМГ "Проф. Емануил Иванов“.. Това са Мирела Кенова, Борислава Коларска, Емили Асенов, Александра Манасиева, Деница Димитрова, Яница Димитрова, Виктория Лазарова и Даниела Христова.

Младите художници се занимават активно с изобразително изкуство. Участват в много конкурси и изложби, имат множество награди и отличия. Смяната на средата провокира градските деца, в природата, далеч от шума и суетата, където имат възможност да развият своя творчески потенциал. Те рисуваха и твориха заедно, под ръководството на своя художествен ръководител. Тяхна задача бе да уловят мигове от есента в рисунките си. Да изобразят цветовете, есенния вятър и да рисуват на воля.

"На мен винаги ми е харесвала атмосферата тук. Тази година започнахме едно прекрасно начинание. Това вече е вторият пленер на децата. Смятам, че тези деца бяха много сериозни. Като истински творци имаха 8 – 9 часа на ден. Успели са да хванат цялата красота на Осоговския балкан и на мястото, на което се намираха“, каза Елена Начева. Тя посочи, че самото място в село Смоличано е енергийно и артистично. "Там няма обхват на телефоните, няма Интернет, няма телевизия. Децата имат изключително много време да общуват със себе си, да погледнат вътре в себе си, да се наслаждават на природата и на картините около тях“, каза Елена Начева председател на читалище "Пробуждане 2020“ от село Смоличано.

Тя посочи, че природата е отразена в картините на младите таланти.