Есенната миграция на белия щъркел започна, а един от коридорите на прелетните птици в посока юг преминава през Приморска Добруджа. Това е Виа Понтика, предаде репортер на "Фокус". От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщават, че съвместно с "Електроразпределение Север" и "Електроразпределение Юг" ЕАД работят по идентифициране на най-опасните за птиците участъци от електропреносната мрежа, за да бъдат обезопасени, защото много често щъркелите кацат да нощуват на стълбове и са сред най-честите жертви на токов удар.

През този период на годината добруджанци и гости на региона имат невероятния шанс да наблюдават красиви гледки - събирането в земеделските полета на големи групи щъркели, както и техния красив прелет в небето. Втората половина на август обикновено е пикът.

В Африка зимуват белите щъркели, които се срещат в Европа. Местата за зимуване са южно от пустинята Сахара. Някои птици избират централните, други - източните части, разказа Михаил Илиев, орнитолог от офиса на БДЗП-Дуранкулак. В зависимост от крайната дестинация в Африка и гнездовата им територия на нашия континент, по време на есенната и пролетна миграция белите щъркели могат да изминат между 6 000 и 10 000 км. 

Средната продължителност на миграция е от 30 до 50 дни. На ден птиците изминават между 200 и 350 км, като разстоянието зависи от метеорологичната обстановка, преобладаващите ветрове и силата на отделната птица. Щъркелите са типични реещи се птици, използват пасивен полет за придвижване на големи разстояния. Улавят така наречените термали (възходящи въздушни потоци от топъл въздух, които се издигат във височина) и така издигат и самите птици. Когато наберат височина, тези птици се насочват към желаната посока с планиращ полет и по-висока скорост докато достигнат до следващия термал. Това е характерен начин на придвижване за реещите птици. Така щъркелите пестят енергия и с малък разход изминават големи разстояния, посочи още Михаил Илиев. 

Жулиета НИКОЛОВА