Ергенска сватба стягат в две села от Великотърновска област. Веселият февруарски ритуал ще пресъздадат през уикенда в горнооряховското Козаревец и стражишкото Камен, предаде кореспондент на "Фокус“.

Първи са в село Козаревец, където с организацията са се заели дейците от местното читалище "Земеделец – 1899“.

В зрелищното събитие ще участват актьори, самодейци и доброволци.

В региона ритуалът е известен още като Мъжка сватба или Тулум. В селото неговото пресъздаване беше възстановено след 18-годишно прекъсване, през 2009 година. Обикновено той се изпълнява преди Сирни Заговезни, тъй като след Сирница има забрана за венчавки.

Играта на персонажа Тулум е в основата на събитието. Облечен карнавално и с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите, да ги накара да се засрамят и да встъпят най-сетне в брак, за да се множат семействата, родът, а с него и всеобщата надежда.

Празникът в Козаревец ще започне в 9:30 часа на откритата сцена пред читалището в селото. Ще бъдат изпълнени Засевки – пълнене чувала на тулума и бръснене на младоженеца. След това сватбарите ще вземат кръстник и всички ще отидат в дома на булката. Венчавката на младоженците ще е в центъра на селото по обяд.

В Камен празникът също ще започне в 9:30 часа и ще е в центъра на селото, но ще е на 25 февруари /неделя/.