Обща епархийска конференция на всички духовници, епархийски съветници и административни служители в Старозагорска епархия ще се проведе на днес и утре в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Форумът ще бъде модериран от свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, завеждащ КПО при Старозагорска св. Митрополия.

Днес, след проверка на присъстващите и обявяване на дневния ред, в зала "П. Р. Славейков“ в сградата на Общинска администрация Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, ще се обърне с приветствие към участниците. Те ще бъдат поздравени и от заместник-кмета Надежда Чакърова.

Програмата включва доклади на финансовия ревизор свещеноиконом Илиян Илиев, главния счетоводител Лилия Карагеоргиева и архиерейските наместници на духовните околии, а иконом Стефан Чалъмов ще представи "Предизвикателствата пред Църквата в съвременното общество и единството на православието през призмата на геополитическите конфликти“.

Участващите в събитието ще имат възможност да изгледат и документалния филм за делото и живота на св. Ефрем Нови, с автор Ангел Бончев.

В 17:00 часа в храм "Св. Прпмчк. Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора ще бъде отслужено вечерно богослужение.

Вторият ден на конференцията (8 октомври) ще започне в 8:30 часа, с отслужване на утреня, отново в храм "Св. Прпмчк. Игнатий Старозагорски“, гр. Стара Загора. В 9:15 часа ще бъде посрещнат Старозагорският митрополит Киприан и ще бъде отслужена Съборна архиерейска св. Литургия, в която ще вземат участие всички духовници от Старозагорска епархия. С нея ще бъдат отбелязани храмовият празник и навършването на 210 години от мъченическия подвиг на Св. Прпмчк. Игнатий Старозагорски.

Приканват се благочестивите християни да вземат молитвено участие, за да влязат в радостта на празника.