Туристическо дружество "Сърнена гора" в Стара Загора отново ще зарадва любителите на разходките из природата с общоградски поход тази събота, предаде репортер на "Фокус". Началото е в 6:45 часа на 24 юни, а сборният пункт е пред Билетните каси в чакалнята на жп гара Стара Загора.

"Купуваме си билет за отиване и връщане до спирка Бъзовец. Влакът е преминаващ през гара Стара Загора, пристига в 7:12ч. и заминава минута по-късно, затова най-късно в 7:00ч. трябва да сме на перона", споделят организаторите.

Маршрутът на похода е следния: Слизане  от влака на гара Кръстец, поход нагоре, покрай Царския кладенец, до връх Голям Кръстец и параклиса "Св. Иван Рилски". След това надолу до Туристическия заслон "Бъзовец" и параклис "Вяра, Надежда, Любов". Там ще има почивка за обяд. При заслона няколко туристически дружества от района са организирали празник по случай Еньовден. По-нетърпеливите могат да се приберат с първия влак наобратно - той тръгва в 13:23ч. от жп спирка Бъзовец (пристига в Стара Загора в 14:45ч.), която се намира непосредствено под заслона (на около 200 м). За останалите ентусиасти се върви до връх Бъзовец и панорамната площадка под него. Прибирането в Стара Загора е с влака, който тръгва в 16:11ч. от жп спирка Бъзовец. В Стара Загора  пристига по разписание в 17:43ч. Цената на билета за влак в двете посоки, без отстъпки - около 9,00 лв.

Продължителността на ходенето е около 3 часа максимум, почивките са повече (около 4-5 часа), а пътуването с влак в двете посоки е около 3 часа. Общо походът продължава около 10-11 часа.

Той е подходящ за всички възрасти, не е сложен, изисква планински обувки - за горски пътеки, за предпочитане високи, градските маратонки няма да вършат работа, удобни дрехи и раница - с храна за закуска и обяд, вода, дъждобран, шапка, репелент против насекоми, слънцезащитни средства, щеки.

"По трасето на Похода няма магазини или заведения за хранене - задължително си носете нещо за хапване през деня“, напомнят от "Сърнена гора". Водач на Похода ще бъде Звездалина Николова.

Рени АТАНАСОВА