Varna24.bg успя да разбули една енигма. Миналата година единствено ние писахме за едно изключително произведение на изкуството - майсторски създаден цветарник с формата на древногръцка амфора или питос, който лежи захвърлян в храстите около Летния театър (вижте ТУК).

Тези дни обаче "изплува“ рядка снимка на стара Варна, от която е видно, че същия или подобен предмет е красял преди много години началото на бул. "Сливница“ (и тогава улицата е носела това име – през 1964 г. е именувана на бул. "Георги Димитров“, като си връща сегашното име през 1992 г.). Видно от снимката на нашия колаж е, че зад Колонадите на Входа на Морската градина е паметника на Сталин. Монументът е бил символ на града, когато Варна е носила името на гинералисимуса, а това е било от 20 декември 1949 г. до 20 октомври 1956 г.

Явно години преди това - по царско време, на няколко места в източната част на града са поставени такива красиви питоси. Сега само два от тях могат да се видят – все още изложени. Намират се от двете страни на алеята от Слънчевия часовник към чешмата с момиченцето със стомната в парка.

Нашият "герой“ обаче е скрит в храстите до Летния театър. Дано Община Варна се заеме с неговото поставяне на видно място в Морската градина.