1800 лева ще трябва да плати енергодружеството в Кюстендил заради убит от токов удар кон, предаде "Фокус“. Решението е на магистратите в града под "Хисарлъка“. Обезщетението ще бъде изплатено на собственика на животното, което в момента смъртта си е било бременно.

Според постановената присъда, служителите на дружеството са нарушили задълженията по поддържане и безопасна експлоатация на въздушните електропроводи в село Раненци, през лятото на 2022 година, а от техните действия е причинена смъртта на коня.

Експертното заключение е установило, че на мястото на инцидента преминава въздушна ел. мрежа ниско напрежение, положена на бетонови колове, която е собственост дружеството. Електропроводът е изграден в съответствие със законовите изисквания. Установено е също, че няма вероятна физическа причина за скъсване на проводника.

Вещото лице в съдебно- ветеринарномедицинска експертиза е заключило, че причина за смъртта на кобилата е токов удар.   

Според съда, съгласно чл. 89, т. 6 от ЗЕ операторите имат задължение да осигурят техническата изправност на поддържаните от него съоръжения чрез поддържане на електроразпределителната мрежа, обектите и съоръженията и на спомагателните мрежи в съответствие с техническите изисквания.

В цитираната разпоредба е установено извършването на техническо обслужване (текущо поддържане) с работи за предотвратяване преждевременното износване на въздушния електропровод, като профилактични огледи, проверки, измервания, отстраняване на повреди и неизправности; основни ремонти с изпълнение на комплекс от мероприятия, насочени към възстановяване или подобряване на първоначалните експлоатационни характеристики на въздушния електропровод, като цяло или на отделни елементи от тях.

Съдът приема, че предвид гласните и писмени доказателства към датата на инцидента е имало нарушение и на изискванията на чл. 767 от Наредба № 9/2004 г., тъй като не е била отстранена своевременно повреда на въздушния електропровод от служителите на дружеството и то трябва да плати съответното обезщетение.