"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в България. Преди 15 години политиците започнаха да се наместват в работата й, обикновено преди избори, задържаха изкуствено цените и "Топлофикация“ започна да трупа колосални суми като дългове. Това коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Приходите на топлофикациите идват от продажбата на топлинна енергия на потребителите и на електроенергия по преференциални цени, одобрени от Брюксел и изкупувани от държавата. "Когато се задържат цените на топлинната енергия, а цените на природния газ растат, естествено, че предприятието започва да формира много тежки загуби, които няма как да бъдат компенсирани. Цялата система работи с цел да се поддържа икономически поносима цена на парното. Цената, на която се продава електроенергията, е силно завишена и задължително се изкупува от държавата. Т.е. през цената на тока спонсорираме парното“, обясни енергийният експерт.

По думите му през последните години грубите намеси в ценоопределянето на "Топлофикация София“ намаляват, но по думите му дружеството се управлява трудно. "В България има 17 топлофикации, всички са частни без софийската, и всички са на печалба. Само софийската е на загуба“, посочи Куюмджиев.