Емил Хумчев е назначен за областен управител в Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. На заседанието на Министерски съвет днес бяха назначени девет нови областни управители. Хумчев ще заеме мястото на служебния областен управител Стефан Сабрутев. Той е от квотата на "БСП за България“ и беше водач в листата на коалицията за Смолянска област. Заради преразпределението на гласовете той не успя да стане народен представител, въпреки че партията спечели 12.43 % от вота на родопчани и бе четвъртата политическа сила в област Смолян на последните парламентарни избори.

Хумчев заяви, че най-важно е здравето на хората и с действията си и със съдействието на правителството ще направи така, че да се ограничи разпространението на коронавируса в област Смолян. "Това за мен ще е основния приоритет и знаем, че притесненията на хората са големи. Надявам се да направим така, че да призовем повече хора да се ваксинират, да се спазват противоепидемичните мерки и да видим болниците в региона в каква готовност са. Ще направим така, че да има повече сигурност и спокойствие за хората и мисля, че това е най-важното на първо време“, каза още новият областен управител.

Емил Хумчев е бакалавър по "Организация и управление на туристическото обслужване“ и магистър по "Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската дейност“ от Югозападния университет "Неофит Рилски“ – Благоевград. Той е бил общински съветник в Златоград. От 2019 година е председател на Общинския съвет в родопския град. Преди време е бил и зам.-областен управител на Смолян. Член е на НС на БСП, а от една година е в Изпълнителното й бюро. Хумчев е семеен, с две деца.

Нели ГЕРГЬОВСКА