Емблематичният за Ямбол изстребител МиГ-17 отново ще "кацне" на старото си място, а именно пред страдата на бившето ОСО. Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на общината.

Ето какво пишат от местната власт:

Уважаеми жители на Ямбол, на финала сме на още една кауза и поето обещание пред нашите съграждани, които след проведено допитване подкрепиха предложението знаковият за нашия град самолет МиГ-17 да бъде върнат пред сградата на бившето ОСО. По този начин искаме да покажем уважението си към ямболската авиация, която е създадена още през 1915 година, а един от първите дирижабли е бил построен в нашия град.

Изказваме искрена благодарност на ръководството на авиобаза "Безмер“ за съпричастността и помощта при възстановяването на почти разрушения символ. Реставрацията на самолета МиГ-17 беше извършена от механици и военнослужещи от базата с разрешение от Министерството на отбраната.Специални благодарности отправяме към всички военнослужещи, които работиха извънредно, включително в почивни дни, както и към командира на базата полковник Милен Димитров.

Остава само боята на самолета да бъде реставрирана и съвсем скоро той ще бъде върнат на мястото си, където е стоял десетилетия. Възстановеният МиГ-17 ще бъде символ както на българската, така и на ямболската авиация.

Важно е да отбележим, че на такъв самолет е летял и вторият български космонавт Александър Александров. Интересен факт е, че Александров е настоявал да служи в авиобаза "Безмер", защото именно там са били най-опитните летци в България.

Ямбол отново доказва, че е общност, която умее да обединява граждани, бизнес и държавни институции в името на значими каузи. Благодарим за съпричастността!