Националният паметник на културата и емблема на Асеновград – Асеновата крепост – отново е облян в разноцветни светлини, съобщиха от Общината.

Художественото осветление на обекта беше повредено.

Дълго време метеорологичната обстановка (продължителният дъждовен период) не позволяваше извършването на каквито и да е алпинистки дейности. Вследствие на това, тревата в района непрекъснато беше мокра, а почвата – влажна, което правеше невъзможно изпълнението по алпинистки способ.

Въпреки всичко, фирмата, която работи по възстановяване на осветлението, успя да обходи цялостно изградената електрическа кабелна мрежа и трансформаторните кутии в обекта, и установи нанесените повреди.

От 10.07.23 г. започна работа по цялостната рехабилитация на художественото осветление, тъй като прогнозата е за продължително сухо и хубаво време.

Към настоящия момент е възстановено художественото осветление на НПК "Асенова крепост“ и църквата, която е част от обекта. Единствено не светят зелените прожектори в основата на туристическия обект. Същите се ремонтират в момента и ще бъдат пуснати в експлоатация от алпинисти.

Работно време и цени на обекта:

Работно време: 

Асенова крепост: Понеделник – неделя

09:00-18:00 ч (зимен сезон)

09:00-18:00 ч (пролетно-есенен сезон)

09:00-20:00 ч (летен сезон) – петък-събота до 22:00 ч

Входни такси:

Възрастни – 4 лв

(организирани групи над 10 човека – 3 лв)

Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв

Семейни билети (до 5 човека) – 3 лв на човек

Беседи:

- Български език – 7 лв

- Английски език – 12 лв

- Специализирана беседа за групи - 9,00 лв