Елена е домакин на Национална научна конференция, посветена на българския политик и държавник Теодор Теодоров, предаде кореспондент на "Фокус". Организатори на форума са Община Елена, Институтът за исторически изследвания към БАН и Музей на Възраждането "Иларион Макариополски“.

Темата е "Политиците на модерна България: Теодор Теодоров (1859–1924)“. Събитието, което ще продължи два дни, е посветено на 165 години от рождението и 100 години от смъртта на бележития еленчанин Теодор Теодоров.

 

Научен ръководител на конференцията е проф. Росица Стоянова. В програмата са включени откриване на фотоизложба, посветена на Теодор Теодоров, представяне на книгата "Бившите хора“ на концлагерна България“ и среща с нейния автор доц. дфн Мартин Иванов. Повече можете да прочетете тук

Теодор Иванов Теодоров е водач на Народната партия. Той е министър-председател на България в 38-мото и 39-ото правителство. До 1923 година е многократно избиран за народен представител. Председател е на VІІІ-то Обикновено народно събрание (1894 – 1896); министър на правосъдието (1896 – 1897); министър на финансите в кабинетите на Константин Стоилов, Иван Гешов и Стоян Данев; министър на външните работи и изповеданията в правителството на Александър Малинов.

Водещ на събитието ще е историкът проф. дин Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет.