Очаквам много хора да присъстват на протеста срещу насилието в Стара Загора. Това каза в интервю за "Фокус“ организаторката на протеста в града под липите Елена Венкова. Тя обясни, че е организирала всичко сама, но впоследствие от града вече има хора, които й помагат, защото толкова се е разрастнало събитието, че е много трудно един човек да движи всичко. "Вече имаме екип, който помага за организацията. Доста хора  ми задава въпроса какво ме е провокирало да се заема с това. Интересното е, че аз не мога да намеря нито една причина, поради която избрах конкретно този случай, защото аз съм се възмущавала и друг път. Просто някак това го усетих по този начин. Винаги реагирам първосигнално, на момента каквото реша и явно така е трябвало да се случи. Не познавам нито пострадалото момиче, нито нейни близки“, каза Венкова.

Тя бе категорична, че за разлика от други случаи, наистина вярва, че ще има много хора, защото постоянно й пишат в социалните мрежи. "Аз дори не мога да смогна да отговоря на всеки, но се старая да им обърна внимание. Много хора от други градове ще дойдат в Стара Загора, защото се свързаха с мен. Затова и смятам, че ще се съберат много хора“, допълни организаторката.

Елена Венкова каза, че посланията, които искат да си извлече обществото са много, но на първо място тя помоли хората да не използват събитието за разединение, защото вижда, че се набляга на пол, възраст и етническа принадлежност. "Това е чисто човешки проблем и не трябва да се измества фокусът от главното нещо, трябва да сме единни, защото под каквато и форма да е, над когото и да е – това е насилие. Ние трябва да се обединим срещу него. Другите искания са хората да са по-адекватни в реакциите си спрямо насилието и когато видят такова или са участници, да сигнализират, да говорят и да не се покриват, защото по този начин помагат само на насилника. Никой друг не печели от това. Надявам се сега хората ще видят, че има надежда, че нещата могат да се променят и че е хубаво да се говори.

А за конкретното дело, ние искаме процесът да протече по-адекватно, да се наложи по-адекватна присъда и да не се набляга на това, че е описан случаят като лека телесна повреда, защото това е абсурдно“, каза Венкова.

Рени АТАНАСОВА