Общините Кюстендил и Невестино се борят за близо 8 500 000 лева, с които да развият устойчива мобилност между населените места, предаде репортер на "Фокус“. Съседните две общини участват в концепция за интегрирани териториални инвестиции. Водещ партньор – кандидат е Община Кюстендил.

По проекта се предвижда доставка на електрически превозни средства и на зарядни станции на обществения транспорт. Планира се монтирането на над 100 информационни табла по съществуващите автобусни спирки, както и внедряване на информационна система. С част от средствата ще се изгради Център за управление на трафика.

В същото време е планирано изпълнението на инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност. Сред тях са: изграждане на осветеност на пешеходни пътеки в най-натоварените кръстовища; изграждане на нови безопасни пешеходни пътеки около учебни и детски заведения; изпълнение на мерки за успокояване на движението на два от входовете на Кюстендил – регулиране със специална маркировка, колчета и настилка с различен цвят на кръговите; изграждане на нови пешеходни светофарни уредби и регулиране на опасни кръстовища в Кюстендил.

Включени са и мерки като: полагане на хоризонтална пътна маркировка по уличната мрежа на Кюстендил; изграждане на пешеходни светофарни уредби в село Невестино; изграждане и обезопасяване на 4 км. велоалея в Невестино.

Концепцията е преминала оценка за административно съответствие и съвместимост. Днес предстои нейното обществено обсъждане. След това ще бъде подложена на одобрение от страна на Регионалния съвет за развитие.