Електрическите коли в Дупница ще паркират безплатно, без необходимост от стикер. Това съобщиха за "Фокус“ от Общинския съвет в града. Действащата към момента наредба казва, че собствениците на този вид автомобили имат право да паркират в режим на безплатно паркиране след установяване с надеждно издаден стикер, залепен на предното стъкло на превозното средство. Такъв стикер се издава, но след заплащане на еднократна такса, равняваща се на разходите по издаване, активиране и контрол на стикера, която е определена с решение на Общински съвет – Дупница.

Предстои общинските съветници да гласуват промени в наредбата. По този начин ще се премахне издаването на специални стикери за безплатно паркиране и ще се намали административната тежест и неудобствата на гражданите. Така наречените "зелени регистрационни номера“ сами по себе си са достатъчно отличителни, така че служителите, ангажирани с контрола в обхвата на зоната за предплатено паркиране да могат да идентифицират електромобила само по тях.

Освобождаване от заплащане на такса за паркиране в обхвата на зоната за кратковременно платено паркиране е стимул за гражданите и фирмите да използват изцяло електрическите превозни средства и електрическите превозни средства с горивна клетка на територията на община Дупница.

Венцеслав ИЛЧЕВ