Публиката в Добрич се наслади на екзотика и изящество във втория фестивален ден на "Фолклор без граници", предаде репортер на "Фокус". Танцови традиции от Хавай въодушевиха публиката, която с възгласи и аплодисменти посрещаше и изпращаше от сцената изпълнителите от Ансамбъл "Ахуна Охана“ – САЩ. 

"Охана“ означава "семейство“. Самият ансамбъл е създаден от фамилията Ахуна. Това са родителите Джо и Джанис Ахуна, техните 6 деца със семействата им, включващи 23-ма внука. От 1983 година насам изпълняват автентично полинезийско шоу по цял свят. Джо Ахуна, патриархът на семейството, е бил член на първата американска колежанска група, която през 70-те години е била на турне в Румъния и България, и в други страни от Източния блок.

Посланието на Ахуна Охана е "Алоха“, което означава любов, която се споделя чрез танците и музиката на Хаваите. През последните 28 години са изнасяли концерти по цял свят, споделяйки културата на Хавай, Самоа, Таити, Нова Зеландия и индианците. Чрез техните спектакли се стремят да отразят мултикултурното етническо многообразие на Хавай и САЩ. 

За добричката публика семейството сподели красивите хула-танци на Хавайските острови, бързи танци с барабани на Таити, сложни танци с топки "Пои“ на Нова Зеландия и вълнуващ и опасен самоански танц с огнени ножове.

Изпълненията им се редуваха с тези на изящните танцьори на Пекинската танцова академия. Танцовите им произведения произхождат от 15 провинции, включително Хейлундзян, Съчуан, Тибет и са наследени от местните хора. Има над 40 вида танци от 15 етнически групи, а някои от тях са включени в проекти за опазване на нематериалното културно наследство.

Днес е последният ден на фестивала в Добрич с изпълнения на Колумбийска фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали. Те представят традиционни за различните области танци, а някои от музикалните инструменти на оркестъра са автентични за коренното население. Публиката ще се наслади и на изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа".

Жулиета НИКОЛОВА