Проблемът с качеството на въздуха в България не е от вчера. Почти 20 години наблюдаваме бездействие на държавата и нежелание да приоритизира този проблем. Имаме няколко наказателни процедури и те са пречка за присъединяването на България към ОИСР. Между 8 и 18 хиляди души умират преждевременно у нас и това се превръща в геноцид за съвременна България и всички българи. Изказаното днес твърдение за станциите на Столична община е поредното доказателство, че от както сме членове на ЕС, всички правителства де факто са заравяли проблема под килимчето. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" експертът “Климат и енергетика" Георги Стефанов.

По думите му държавата не желае един сериозен проблем да бъде обявен за очеваден, тъй като това означава да се предприемат смели и крути непопулярни мерки, които водят до спадане на изборните резултати. “Това е причината ние 15 години да имаме бездействие. Един много голям проблем се корени в съревнованието коя методология е по-правилна, кой датчик работи по-добре и отново ще се замотаем в едно безвремие и бездействие. Надявам се, че действията, предприети от Столична община ще доведат до реални резултати. Когато говорим за транспорт никой не казва, че 8% от транспортните средства причиняват 80% от замърсяването на въздуха. Но по-лошото е, че никой не пожела да се сложат конкретните, точни измервателни уреди, 10-те милиона заделени през 2022 г. през 2023 г. бяха прекратени. Ние продължаваме да бездействаме, знаем че има проблем, но не знаем от кой точно източник е. Това е валидно за всички големи градове, за ТЕЦ-ете, за транспортните артерии и персонално за София. В този омагьосан кръг се въртим 15-20 години", обясни експертът.

Той приветства включването на външни експерти и организации, които много добре могат да идентифицират проблема: "Да сложат пръст в раната и да кажат - транспорта, отоплението са причина. В Банкя, Княжево и Бояна хората имат къщи за по 2 милиона лева, но горят въглища, това трябва да бъде забранено, нима не могат да си сложат по един климатик ли? Ето за такива дисонанси трябват смели решения и действия, за да не умират хората преждевременно. Това може да стане с налагане на реалните санкции по Закона, защото никой не спазва закона, включително органите на реда и органите на КАТ. Когато законът се спазва могат да се затворят наказателните процедури за въздуха, но не желаем да предотвратим проблема. Същото нещо е и със застрояването. С новия мандат на Терзиев започва едно безумно строителство и същият този главен архитект, който го разреши, ще трябва да ги контролира за опазването на зелените точки, калните точки в нашия град. Това трябва да се спре със закон от Народното събрание. Ако искаме София да стане нормален град, а не още по-лош град за живеене, трябва да се предприеме изключително бързи мерки", поясни Георги Стефанов.

"София вече е точка, в която има достатъчно голяма критична маса от граждани, от бизнеси, от подкрепа и разбиране, че проблемът с качеството на въздуха трябва да бъде решен веднъж завинаги. Подозирам, че това ще бъде използвано популистки и политически от опоненти, за да може да бъде спряно. Защото в крайна сметка стоят икономически интереси това нещо да продължи по същия начин, и да не спира. Много трудно ще е на новият кмет да реализира тези амбиции, ще стискаме палци те да се случат и се надяваме, че няма да бъде продължен старият тертип и модел на случване на предложенията за решения.

Спецификациите на самите датчици на измервателните станции могат да дават до определен процент или брой отклонения или статистически грешки, причинени от различни фактори - атмосферни условия, спиране на тока и т.н. Изпълнителната агенция по околна среда е органът, който борави с тези станции, те казват, че само техните измервателни станции са достоверни, другите не работели правилно. И тук съответните контролни органи, които съблюдават такива технически спецификации и изисквания трябва да се произнесат. Тъжно е, ако започнем да спорим по техническите спецификации, вместо да погледнем реалността на проблема. Време е за реални действия и амбиции. Общовалидното решение да се прилага принципът замърсителят плаща е принципът, по който работи Европа и светът. Това трябва да го интегрираме в националния фиск, в сметкоплана през плана за възстановяване. България е единствената държава в Европа, която не прилага този принцип. Ако не се спазва закона, отиваме на съд, това е демокрацията, няма друго решение", заключи Георги Стефанов.