"Няма опасност за населението. Металните пластини имат положената им отгоре боя и съдържат радиоактивен изотоп америций 241. Това е изотоп, използван за индустриално приложение, свързано с елиминирането на статично електричество. 

При полеви измервани с уреди е установено, че стойностите надвишават 430 пъти нормата на естествения гама фонд на територията на България. Излъчването е измерено в малък периметър около пластините. На разстояние под 1 метър от тях радиационния фонд е нормален. Те не са оръжеен ядрен материал. 

Той би могъл да намери приложение при така наречената "мръстна бомба". Предприети са действия за обезопасяване на районите, където са намерени материалите и където са се съхранявани радиоактивните материали.", сподели пред репортер на "Фокус" Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност.

На брифинг на Окръжна прокуратура Пловдив, МВР и ДАНС, стана ясно, че задържаните за 72 часа мъже са вече с повдигнати обвинения и близките дни ще бъде разгледана мярката им за неотклонение. 

Законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода, защото престъплението е тежко умишлено с висока степен на обществена опасност. 

Притежанието на конкретните плочки е забранено. 

Представителят на държавното обвинение Славена Костова отрече двамата задържани мъже на 61 и 63 години да са братя, но са криминално проявени, реабилитирани.

"Не е инцидентна престъпна дейност, а е трайно предлагане на плочките на много лица. Няма как да кажем как са се сдобили с плочките", посочиха от Прокуратурата.

Лицата са държали конкретните плочки с цел продажба. 

"В ден, когато са заловени, те са търсили евентуален купувач за плочките. Сумата за една плочка е била около 5000 евро. "

Разследващите категоризираха случаят, като прецедентен за България.

Припомняме, че на територията на Пловдив, в Карлово, Първенец и Калековец са извършени шест претърсвания и изземвания в жилища и автомобили на трима мъже, както и обиски.

В лек автомобил "Ситроен" на Околовръстното шосе на Пловдив са намерени 44 плочки, за които се установи, че са източник на йонизиращи лъчения и представляват изотоп на америций 241.

Във вилната зона на Карлово са открити 35 броя изотоп на америций 241, в Първенец - 1 плочка, също изотоп на америций 241 или всичко 80 плочки, чието държане е забранено и опасно за здравето на хората.