Екосдружението "Дишай, Русе“ обобщи резултатите от анкетата относно

състоянието на атмосферния въздух в Русе, проведена в периода от 25.09.2023 г. до 03.10.2023 г. във Facebook групите "За чисти вода и въздух“, "Русе диша“, "Русе“ и в лични профили. В анкетата са се включили 598 респонденти, съобщават от сдружението.

Анкетата очаквано показва, че за русенци, живеещи основно в кварталите "Възраждане“, "Здравец“, "Родина“ и център, е налице проблем с качеството на атмосферния въздух. Респондентите съобщават най-често за химичен коктейл, което изключва като замърсители запалените стърнища от Румъния и битовите замърсители. Замърсяването става предимно през нощта, когато липсва контрол от отговорните институции (РИОСВ-Русе, Община Русе).

Според анкетираните институциите в Русе не правят достатъчно и не успяват да контролират потенциалните замърсители, за да решат дългогодишния проблем.

Затова гражданите призовават за кардинални и радикални мерки: непрекъснат мониторинг, солидни глоби и затваряне на предприятията, докато не гарантират спиране на замърсяването извън производствените си сгради. Всички мерки да бъдат ефективни, а не формални.

Отговорите на анкетата разкриват, че русенци са обезпокоени за здравето на семействата си, поради което някои планират да напуснат града. В обобщението са публикувани конкретни предложения на гражданите към институциите.

"Дишай, Русе“ подчертават в коментар след резултатите от анкетата наличните и към момента законови механизми, които дават власт на Община Русе и МОСВ (РИОСВ-Русе, ИАОС, министър) да започнат реалното решаване на проблема.