Екопроблемите на Черно море бяха представени в уникален пърформанс във Варна пред деца на бежанци от Украйна.

Спектакълът "Спасявам морето" бе представен тези дни на плажа Карантината в квартал "Аспарухово".

Постановката бе гледана от десетки украинчета и мина при голям интерес. Авторите на спектакъла бяха подходили изключително творчески и нестандартно към проблематиката. Подобно на немите риби, които не говорят, актьорите без думи показаха и разказаха казусите със замърсяването на морето, с изхвърлянето на отпадъци и как те вредят на флората и фауната, предаде репортер на "Фокус".

Проектът "Театрална акция с бежанци за спасяването на Черно море" е на сдружение "Наш Свят", финансиран от Националния фонд Култура, програма "Социално ангажирани изкуства" '22 (21.11 - 21.09.2023 г.). Той предлага използването на екологични, културни и иновативни подходи за създаване на театрален пърформанс заедно с деца и жени от Украйна, с цел превенция на замърсяването на Черно море и подобряване на творческите умения на подрастващите и на младите хора. 

Проектните дейности включваха създаването на съвместен спектакъл пърформанс "Спасявам морето", който се проведе на 2 септември от 18 часа на плажа Карантината в кв. "Аспарухово". В пърформанса участваха: Ива Панева (автор и режисьор), Венера Мелеки (сопрано), Борислава Горанова (инсталация, сценография и художник плакат), Анета Манковска (реквизит и художник). Уъркшопите по проекта се проведоха под формата на креативни театрални уъркшопи на тема: "Пърфоманс и сценарий“, "Рибите в Черно море“ и "Изработване на кукли, костюми и реквизит“. В проектните дейности се включиха 50 участници, разделени в две групи, като заниманията бяха водени от професионални актьори, режисьор и сценограф художници.