Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново успя да събере голяма част от глобите, които е наложила през 2023-а. Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в институцията уточни за "Фокус", че последния месец на миналата година голяма част от установените нарушители на Екозаконодателството в областта са платили санкциите си. Събрани са общо 9 357 лева, което е втората най-голяма обща сума за 2023-а. Средствата са преведени по сметките на общините, на чиято територия действат съответните предприятия. Най-много е получила Община Полски Тръмбеш – 3 392 лева.

През месеца от директора на РИОСВ не са издавани наказателни постановления и не са налагани санкции за увреждане или замърсяване на околната среда. Съставени са, обаче, четири акта за административни нарушения – един на "Кроношпан България“ ЕООД за неизпълнение на условие в издаденото комплексно разрешително, във връзка с настъпилата аварийна ситуация на 18 септември, която доведе до оцветяване на водите на река Янтра. Два акта са съставени на дружества за неводене на отчетност за отпадъците и един - на дружество за неизпълнение на дадено от РИОСВ предписание.

В края на годината е изпълнено и едно предписание за почистване на пътна отбивка в землището на село Малки Вършец, местността Крапец, община Севлиево. Премахнати са нерегламентирано изхвърлени автомобилни гуми, мебели, опаковки и други. Поставени са две табели, забраняващи изхвърлянето на отпадъци.

Гражданите са сигнализирали за задименост и неприятни миризми.

"Във връзка с неприятни миризми в Свищов е изискана информация от "Свилоза“ АД, касаеща работата на инсталацията за производство на сулфатно избелена целулоза от широколистна дървесина. От представената информация става ясно, че не са възниквали аварийни ситуации, свързани с изпускане на замърсители в околната среда и всички пречиствателни съоръжения на производствената площадка работят в нормален режим. При проверка на обект в Горна Оряховица не е установено, че от производствената дейност се отделя дим и миризма. В съседство се намира сграда, пред която са струпани различни видове отпадъци. Възможен източник на дим и миризми е нерегламентираното изгаряне на отпадъци от живущите в сградата с цел отопление“, обяснява Милка Асеонова.

Експертите са извършили 72 проверки на 64 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области.