Днес се проведе акция по почистване на отпадъци от една от най-посещаваните

туристически дестинации около Смолян – Смолянските езера. В инициативата се включиха експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян и туристи, съобщиха от РИОСВ.

По време на акцията, бяха почистени площи около шосето, Тревистото езеро, екопътека "Трите Смолянски езера“, както и трудно достъпен терен в района. Най-голямо количество отпадъци бяха почистени след частно тържество в района и от отдалечен от туристическата дестинация трудно достъпен частен имот. 

За замърсяването в скален труднодостъпен район е получен сигнал от граждани, а от горска територя, след провеждане на частно събитие са почистени 8 чувала отпадъци. Общото количество събрани отпадъци са 52 чувала, като пластмасовите и стъклени отпадъци са събрани разделно. 

Добро впечатление прави, че въпреки факта, че района е една от най-често посещаваните туристически дестинации около Смолян, количествата събрани от екопътеката и около езерата отпадъци са само 2 чувала, което е показателно, че гражданите проявят все по-голяма отговорност към опазването на околната среда и изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места.

Екипът на РИОСВ – Смолян отправя апел към гражданите и посетителите на

туристическите обекти около града, да събират отпадъците си разделно и да ги изхвърлят в осигурените от община Смолян цветни контейнери.